‘Veiligheid boven alles’, weet wat je zegt

Geplaatst op 28/02/15 20:40

Als mede-oprichter van EnergyDots heeft Pieter van Os een bijdrage geleverd aan de discussie over aardgaswinning in Groningen met een opiniestuk in de Volkskrant van 17 februari .

 

Het is begrijpelijk en logisch dat veiligheid een belangrijk element vormt in de afweging van het volume en de wijze van winning. De actuele discussie hierover is echter volledig gefocust op de aardbevingen en veiligheid in Groningen. De teneur in het publieke en media debat is vooral dat het goed is dat veiligheid nu eindelijk serieus wordt genomen en dat het onverkwikkelijk is dat de overheid en een aantal grote belanghebbers uit economische overwegingen tegengeluiden jaren hebben genegeerd en gefrustreerd.

 

Het opiniestuk wil echter een aanzet geven om de discussie te verbreden. Zeer veel vormen van (fossiele) energiewinning, -opwekking en -gebruik hebben een direct of indirect negatieve impact op de veiligheid en gezondheid van mensen.  Om te voorkomen dat Groningen over een tijd een NIMBY-discussie blijkt te zijn, is het logische, consequent en raadzaam om onze volledige mondiale energiehuishouding eens langs de meetlat van deze veiligheid te leggen. Verwacht kan worden dat bij het toepassen van de eisen zoals gesteld in Groningen, de winning bij veel bronnen teruggebracht dan wel volledig stopgezet zou moeten worden. In dat geval valt een significant negatieve effect op de beschikbaarheid en / of prijs van energie te verwachten, met grote gevolgen voor ons huidige energiegebruik.

 

Hier stopt de denklijn in het opiniestuk. De reacties op het stuk de Volkskrant-site lopen sterk uiteen. Misschien wel omdat de impliciete conclusie van dit stuk aan de lezer wordt overgelaten; “De gevolgen voor veiligheid en gezondheid (of breder nog; people en planet) van fossiele energiewinning en -gebruik zijn dermate negatief dat veel vormen van winning direct moeten terugbrengen met zorgvuldiger gebruik energie en een migratie naar een duurzame energievoorziening”.  Als je het zo expliciet formuleert, zal deze conclusie veel weerstand oproepen en als irrealistisch en idealistisch worden geclassificeerd. Wie echter veiligheid in Groningen wil, kan dat toch moeilijk aan de rest van de wereld ontzeggen.

Blog_VK

Bij een snelle search in Google op; ‘schade aardbevingen Groningen’;'kolenmijn Colombia’, ‘leakage Nigeria’ en; ‘Teerzanden Canada’ komen onderstaande foto’s op de eerste pagina naar voren.  Het is zeker niet de bedoeling om de schade in Groningen te bagatelliseren, maar zij verbeelden wel dat veiligheid en gezondheid ook bij mogelijke alternatieven speelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.